17. jun. 2013

Noget om den dér ammedebat

Hvad sker der for den skingre og mildest talt ubehagelige debat, der kører om amning i det offentlige rum i øjeblikket?

Er vi blevet så nypuritanske, at vi ikke kan tåle det helt uskyldige syn af et lille barn, der spiser? (Og nej - der ER jo ingen, der tager deres baby med til en middag på NOMA eller Geranium, vel? Det er nogle mærkelige, fortænkte scenarier)

... og hvis en nypuritanisme i samfundet er tilfældet, hvorfor er det så OK med seksualiserede bryster (mv.!) rundt omkring i landskabet. For eksempel på busserne.

I andre lande - fx Irland - er det ved lov vedtaget, at kvinder har ret til at amme deres børn, hvor og når det er nødvendigt. Men hvor bliver jeg ked af, hvis det bliver nødvendigt at lovgive omkring amning. Hvornår var det, det blev 'ulækkert' og (ahmen come-nu-lige-ON) og 'blufærdighedskrænkende' (ja, Ligebehandlingsnævnet, jeg taler til dig!) for mødre at amme deres små børn?

Jeg kender personligt ingen - og har heller ikke hørt om nogen, for den sags skyld - der hiver hele overdelen af og sidder med hud og bryster i fri dressur for at amme deres barn på en cafe/i Illum/nogensomhelststederandetendmåskeihjemmet*.

Tværtimod bliver det altid gjort så diskret som muligt og med de mange gode ammebh'er og -toppe, der findes, er det sjældent nødvendigt at hive andet end en del af brystet frem. Det dækker baby (det meste af), når hun ammer. Desuden fungerede det altid bedst for mig at dække Bean og brystet til med en stofble eller et tørklæde, når vi ammede en plein air. Fordi hun havde en tendens til at blive distraheret af alt det spændende, der skete omkring hende.

Så jo; der vil være glimt af hud og vorte. Særligt, hvis man kigger godt efter. Men er der ikke full-on bryster og nøgenhed on display alle mulige og umulige steder i vores hverdag og virkelighed og omgivelser? Tidligere blev amning set som noget smukt og helligt - prøv bare at google 'Maria lactans' og tjek de utallige skildringer af en ammende Jomfru Maria ud.


Amning er en del af livet. En ret vigtig del. Livsvigtig, faktisk, for babyer.


Og nej, det er ikke alle børn, der 'bare' kan få flaske. En del bliver rimeligt vrede, hvis de bliver præsenteret for sådan en fætter.

Og nej, det er ikke 'lige' muligt at vente med at give baby mad, til man er nået hjem. Små børns mavesække kan indeholde omkring 20 ml, så der er begrænsede tidsrum af mæthed. Og du kan ikke forklare et spædbarn, at det får mad om 15 minutter. Når baby er sulten, fylder den følelse ALT, og verden går under, hvis behovet ikke dækkes NU.

Helt ærligt, ikke? Hvis jeg stadig ammede, så ville jeg blive demonstrativ right about now og amme alt det jeg overhovedet kunne i det offentlige rum.

Så SLAP NU AF, DANMARK, og lad mødre og børn få fred. Amning er ikke til for at genere dig. Det har faktisk slet ikke noget med dig at gøre. Det handler kun om den mor og det barn, der ammer. (Måske er du i virkeligheden bare misundelig over den nærhed og intimitet, der ligger i amningens rum?)

Og shame on you, Ligebehandlingsnævn. Det er sgu ikke i orden.

The Litta Madonna, Leonardo da Vinci, 1490-91 (lånt her)

En anden 'donna og et andet barn i en anden kirke anno 2012

*I den forbindelse må jeg endnu engang undskylde accidental flashing til det intetanende postbud, der afleverede en pakke til mig på matriklen midt i en amning. Jeg glemte (helt oprigtigt) at lukke for madpakken, da du ringede på døren, mens Bean var midt i sin frokost. Han tog det nu vældig pænt og sagde ikke et ord.

17 kommentarer:

 1. Til gengæld har kvinder så ikke ret til abort i Irland...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvilket er horribelt, men det ændrer ikke ved, at ammende kvinder helt officielt har mulighed for og lov til at opfylde deres børns behov for og ret til mad - uanset hvor dette behov måtte opstå.

   Slet
 2. Så er der så noget vi kan lære dem Mette Knudsen Grønnegaard. Men det udelukker jo ikke at vi kan lære noget af dem!!!!!

  Tak for et dejligt indlæg. Er enig med dig I ALT. Har selv skrevet et lille indlæg om det lige her:
  http://olinesmor.com/2013/06/11/offentlig-amning/

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak - jo flere stemmer, des bedre! Dit indlæg er også rigtig fint - super at du har et billede med 'bryst-bussen' med.

   Slet
  2. Kære olinesmor,

   Jeg skrev heller intet sted, at vi ikke kan lære af Irland. Det var mere en kommentar til, at der ikke bare nationalt men internationalt er mange kampe for kvinder at kæmpe. Og disse kampe inkluderer både retten til fri abort og retten til fri amning. Så egentlig er vi vel enige. Helt uden fem udråbstegn.

   Godt indlæg i øvrigt!

   Mvh. Mette

   Slet
  3. I know, hon, men lad os lige holde sarkasmen ude af kommentarfeltet. Kh (og tak!)

   Slet
  4. Sorry, men jeg kunne ikke dy mig. Dagens lektie er vist, at når debatten handler om amning, og tilhørerne er mødre, skal man være knivskarp og klar i mælet - ellers svarer det til at spille rundbold med et hvepsebo :)

   Slet
  5. Don't mess wit da mommys! (Og i lige præcis denne debat er klarhed og fakta vist ret vigtige. Gad vide, hvad Sundhedsstyrelsen mener om det hele, nu hvor de uden at vakle anbefaler alle at amme fuldt ud i de første 6 måneder)

   Slet
  6. Kære Mette

   Tak for dit svar. Og din uddybning. Ja det gælder virkelig om at være klar i mælet derfor lad mig lige præciserer min holdning:

   Jeg kan godt se at danske kvinders problemer blegner lidt i forhold til de kampe en irsk kvinde fx står overfor.

   Jeg kæmper ikke for retten til at drikke en cafe latte på en cafe. Det er aldrig noget jeg har dyrket med baby under armen, og det kommer jeg nok heller aldrig til det. Og at en cafe ejer eller to "forbyder" amning, herregud det kan heller ikke få mit pis i kog. Hvad der kan få mit pis i kog, er derimod det faktum at vi kvinder skal finde os i at være sex objekter lige meget hvor hen man kigger i det offentlige rum. Det er helt ok for folk, og et par runde fine struttende silikone babser på en københavnsk bus det labber folk i sig. Men når det kommer til det vores kvindelige kroppe egentlig er beregnet til nemlig at amme et barn, så er vi ulækre, vi skal gemmes væk, folk får kvalme af det, vi krænker deres blufærdighed.

   Det er det der får mit pis i kog. For som jeg ser det må man tage det sure med det søde. Vil man se nøgne perfekte kvinde bryster over alt, så må en ammende kvinde i det offentlige rum også være tilladt.

   AMEN

   Slet
 3. Jeg er så enig I det, du skriver. Jeg bliver så provokeret af denne debat.

  Jeg kan huske hvor ydmygende det var, da jeg selv to gange blev direkte konfronteret med min amning.

  Især bliver jeg provokeret af de debattører, som sammenligner amning i en cafe med, at de da så "også ligeså godt kunne sætte sig og ski.. midt i cafeen". Det er bare SLET ikke sammenligneligt, og tænk at der er nogen der mener, at amning af et lille barn hører sig til på toilettet. Jeg kunne da aldrig drømme om selv at spise på et offentligt toilet. Øv altså, hvor er det synd, at det er kommet her til :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, nej! Har du prøvet at blive forvist? Hvad gør man så? (For de flytter vel ikke fysisk éen, og det er ret dumt at afbryde en amning) Jeg forestiller mig, at det er en af den slags situationer, man finder den helt rigtige respons til flere timer efter - men at man i øjeblikket bare bliver mundlam og chokeret.

   Jeg forstår simpelthen heller ikke, at det kan være et problem at en kvinde ammer et lille barn! De fleste er jo rimeligt tildækkede under hele sessionen, og hvad er der ulækkert ved mælk? Når det er sagt, så synes jeg faktisk, at ammebaren og babyområdet i hhv. Illum og Magasin fungerer rigtig fint - det kan være skønt at være lidt i 'fred' for både mor og barn.

   Slet
  2. Jeps, jeg er blevet forvist. Midt i maden, som jeg havde betalt for :( Og jeg havde endda valgt at tage i Illum dengang hvor halvdelen af cafeen var indrettet til "ammestue" så jeg troede jeg var homesafe. Men der var fyldt op i sofaerne, så jeg tog et bord ved siden af. Og det skulle jeg aldrig have gjort. "Du kan nok se, at det kan være ubehageligt for de andre gæster, når de sidder og spiser" fik jeg at vide, og jeg måtte pænt gå i skjul og amme bag en mur, så der ikke var nogen der kunne se mig. Og det skal altså lige siges, at jeg selv er ret blufærdig, så man kunne faktisk kun gætte sig til hvad jeg lavede, for bebsen var gemt væk under stofble.

   Derudover fandt jeg ud af, at en veninde, som ikke selv ammede sit barn syntes, at det var SÅ frastødende at jeg ammede en stor baby på seks(!) mdr.

   De oplevelser ødelagde faktisk noget i det hyggelige i at amme, for jeg fik svært ved at gøre det sammen med andre i frygt for hvad de tænkte (dumt, ik?)

   Slet
  3. Nej, nej, nej! (Og det er lige præcis til den slags situationer, man burde have memoreret en række gode come-backs, fordi man altid først finder den rigtige reaktion længe efter) Næste gang jeg er gravid vil jeg insistere på at amme, præcis hvor jeg vil. Jeg forestiller mig ikke, at nogen FYSISK vil flytte mig.
   Øv, hvor bliver jeg ked af det og ærgerlig på dine vegne. For når amning kører, så er det både rart og hyggeligt og dejligt for mor og barn. Og hvor er det bare ikke en ok udmelding fra en veninde (!). Slet ikke, når Sundhedsstyrelsen mv. anbefaler at amme fuldt ud indtil seks måneder og først derfra introducere skemad.

   Slet
 4. Godt skrevet Stine! Kunne ikke være mere enig

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Jeg kunne ikke IKKE skrive noget om det. Det fylder alt for meget - både i medierne og i debatten og i mit hovede til at lade være.

   Slet
 5. ps det med post budet har jeg også prøvet. Nøj det var pinligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg opdagede det først, da han forlængst var gået igen. Og glemte så ALT om det indtil et par dage senere, da jeg (i hjemmet!) glemte at lukke af efter aftenamning og Kæreste sagde det til mig. Pinligt i retrospekt!

   Slet